Tandplak  Ontstoken tandvlees  Behandeling


Ontstoken tandvlees

Gingivitis

De tandplak bevindt zich meestal langs de tandvleesranden en tussen de tanden in. Het tandvlees raakt ontstoken (gingivitis). Tandvlees wordt rood en bloedt makkelijk. Wanneer het poetsen en het reinigen tussen de tanden verbetert, gaat het tandvlees herstellen en zal binnen 2 weken weer gezond zijn. 

Gingivitis is een ontsteking die volledig kan herstellen.


Parodontitis

Wanneer u lang blijft doorlopen met gingivitis, kan de ontsteking van het tandvlees zich uitbreiden naar het steunweefsel, zoals het kaakbot en de vezels die de tand met het kaakbot verbinden.

Dit proces kan versneld worden door verschillende factoren als genetische aanleg, diabetes, zwangerschappen, bepaalde medicijnen, veel stress en roken.

Parodontitis is een tandvleesziekte, die lang niet altijd gepaard gaat met pijn. Bloedend tandvlees, vieze smaak en een slechte adem zijn wel signalen, maar helaas worden deze lang niet altijd serieus genomen. Daardoor lopen veel mensen er mee door. Gedurende de tijd dat de ontsteking er zit, ontstaan er “pockets”; de ruimte tussen tandvlees en tand of kies wordt dieper. Er gaat kaakbot rondom de tand of kies verloren. Op een gegeven moment gaat een tand of kies los staan. Uw mondhygiënist kan u helpen door het geven van advies over de juiste dagelijkse poetsmethode en het reinigen tussen de tanden in. Verder kan zij de pockets behandelen .

Het tandvlees en steunweefsel wordt weer in een zo goed mogelijke conditie gebracht.

Kaakbot dat verloren is gegaan, komt niet meer terug.